Lyhytterapia Helsingissä - kognitiivinen suuntaus

Con tèn lyhytterapiassa Helsingin vastaanotolla saat oman tilan ja ajan keskustella mieltäsi kuormittavista asioista turvallisessa ja rennossa ilmapiirissä. Terapiatilamme on suunniteltu rauhoittavaksi ja avoimuutta tukevaksi, jotta voit tuntea olosi mukavaksi heti ensimmäisestä hetkestä lähtien. Vastaanotolla käytämme konkreettisia työkaluja, jotka auttavat sanoittamaan tunteita, tunnistamaan syvempiä tarpeita ja ymmärtämään itseään paremmin. Harjoitteiden, visuaalisten apuvälineiden avulla itsetuntemus kasvaa.

Tarjoamme ensimmäiseksi käynniksi maksuttoman tutustumiskäynnin, joka ei sido sinua terapian aloitukseen. Tutustumiskäynti ei ole normaali terapia käynti vaan tapaamisessa käydään läpi asiakkaan tilanne sekä terapeutin työskentelytavat.

Mitä lyhytterapia on?

Kognitiivinen lyhytterapia keskittyy erityisesti asiakkaan ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen välisiin yhteyksiin. Terapeutin ja asiakkaan yhteistyön tavoitteena on tunnistaa ja haastaa haitallisia ajatusmalleja, jotka saattavat ylläpitää mielen haasteita tai ongelmia.

Meidän täytyy ymmärtää mistä jokin ajatus tai käyttäytymismalli on saanut alkunsa (lapsuus, aiemmat elämänkokemukset..), jonka jälkeen pystymme tekemään uuden ymmärryksen kanssa uusia valintoja tapaamme ajatella tai käyttäytyä

Lyhytterapian tavoitteet

Kognitiivinen lyhytterapia keskittyy muuttamaan ajatusmalleja sen ymmärryksen jälkeen minkä saamme, kun ymmärrämme ensiksi mistä mikäkin on saanut alkunsa.

Kognitiivisessa lyhytterapiassa pyritään syventymään ongelmien juurisyihin ajattelun kautta. Kun rakennamme uudenlaista suhdetta itseemme, vahvistumme ja alamme näkemään mahdollisuuksia elämässämme ja itsessämme, osaamme kunnioittaa rajojamme sekä pidämme huolta tarpeidemme täyttymisestä. Pystymme toimimaan omaksi parhaaksemme emmekä ulkoista onneamme riippuvaiseksi muiden sanoista tai teoista.

Lyhytterapia keskeisiä aiheita

  • ihmissuhdeongelmat

  • suorittaminen/stressi

  • ahdistus / paniikkihäiriö

  • tunteiden- / tarpeiden tunnistamisen- ja sanoittamisen vaikeus

  • lapsuuden tunneilmapiirit ja niiden vaikutus

  • vuorovaikutuksen tuomat haasteet / yksinäisyys

  • hylätyksi tulemisen pelko ja sen aiheuttamat toimintamallit

  • vuorovaikutuksen / kommunikoinnin haasteiden vaikutus parisuhteissa

  • lapsuuden uskonnollisen ympäristön vaikutus meihin tänä päivänä

  • alkoholismin ympäröimä lapsuus

  • miellyttäminen / kontrollointi

Kenelle tarjoamme lyhytterapiaa?

Tarjoamme lyhytterapiapalveluita vain yli 22-vuotiaille asiakkaille. Tämä linjaus pohjautuu erikoisosaamiseen ja tavoitteeseen tarjota parasta mahdollista tukea aikuisasiakkaille.

Lyhytterapeutti Oona-Lotta

Oona-Lotta on lämpimästi läsnäoleva ja suorasukaisen lempeä lyhytterapeutti, joka auttaa asiakkaitaan ymmärtämään itseään syvemmin. Hänen työskentelytapansa yhdistää keskustelut, itsehavainnointitehtävät ja konkreettiset esimerkit, jotka tukevat asiakkaan omaa oivallusprosessia.

Lue lisää Oona-Lotasta ja hänen tavastaan työskennellä.

Lyhytterapian hinta

Ensimmäinen käynti voi olla veloitukseton tutustumiskäynti (30 min), jossa tarkoitus on selvittää haluatko aloittaa useamman tapaamiskerran kestävän terapian lyhytterapeutin kanssa. Tutustumiskäynti ei sido sinua terapian aloitukseen. Lyhytterapian tarkemmat hinnat löydät hinnastosivulta.

Miksi valita Con tèn lyhytterapia Helsingissä?

  • Rauhallinen ja viihtyisä terapiatila – turvallinen ympäristö, jossa on helppo olla läsnä.

  • Työkalujen käyttö - Vastaanotollani käytämme konkreettisia työkaluja, jotka auttavat sanoittamaan tunteita, tunnistamaan syvempiä tarpeita ja ymmärtämään itseään paremmin.

  • Ei pitkiä jonotusaikoja – heti vapaita aikoja.

  • Maksuton tutustumiskäynti – tutustu terapeuttiin ja terapeutin työtapoihin ilman sitoutumista.

  • Ilta- ja viikonloppuajat – joustavat ajat kiireiseen arkeen.

  • Rento ja helposti lähestyttävä ilmapiiri – ei jäykkää keskustelua vaan ennemminkin “olohuonemainen” rentous vaikka aiheet voivatkin olla haastavia tai itkettäviä.

  • Kätevä varauskalenteri - voit itse varata sopivat terapia-ajat. Aikoja voi myös itse siirtää ja perua.

Tapaamisten määrä ja käyntikertojen väli sovitaan asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Meillä ei tarvitse sitoutua mihinkään tiettyyn käynti määrään.

Usein kysyttyä lyhytterapiasta

  • Description text goes hereEnnen terapian aloitusta tai terapeutin etsimistä on hyvä hieman miettiä omia haasteita tai toiveita terapialle. Onko taustalla traumaa jolloin traumaterapia olisi sinulle oikeanlainen terapiamuoto tai jos koet, että ryhmässä näyttelemisen keinoin olisi sinulle luontevin tapa niin psykodraamallinen terapia voisi olla sinulle oikeanlaista terapiaa. Terapiamuotoja on useita erilaisia ja niihin kannattaa hieman tutustua. Internet on pullollaan eri terapiamuotojen esittelyjä, mm. täältä löydät useammasta terapiasta lisätietoja Terapia | Mielenterveystalo.fi

    Moni terapiaa aloittava käy ennen varsinaista terapiasuhteen solmimista tutustumiskäynnillä, jonka aikana voi arvioida terapiamuodon/työskentelytapojen ja terapeutin sopivuutta itselle. On tärkeää, että tutustumiskäynnillä tulee tunne, että sekä terapiamuoto että terapeutti on itselle oikea. Tästä syystä haluamme tarjota veloituksettoman tutustumiskäynnin, joka ei sido asiakasta mihinkään. Terapeuttiin kannattaa tutustua hieman ennen tutustumiskäynnin varaamista mikäli se on mahdollista. Meidän sivuiltamme löydät terapeuttien esittelyt sekä videoita, joista selviää terapeutin persoonaa. Joskus jo terapeutin ilmeet/eleet tai vaikkapa puhetyyli on sellaisia joissa on jotain asiakasta häiritsevää ja tämä on todettu mm. olevan este luottamuksen rakentumiselle.

    Kaikista tärkein asia terapiassa on asiakkaan ja terapeutin välinen suhde. Koulutuksen ja työskentelytapojen lisäksi tärkeää on siis terapeutin ja asiakkaan yhteensopivuus. Terapeuttia valitessa on hyvä miettiä, voisiko kyseinen terapeutti olla sinulle juuri se, jolle kerron kaikista kipeimmätkin asiasi. Luottamuksen syntyminen tutustumiskäynnin aikana on hyvin merkityksellinen asia. Terapeutin ja asiakkaan välinen luottamussuhde on nimittäin kaikista ratkaisevin asia koko terapian ajan.

  • Ei tarvita lähetettä tai diagnoosia eikä usein lyhytterapiassa keskitytä diagnooseihin mikäli sinulla niitä jo entuudestaan olisi.

  • Ei valitettavasti ole, joten lyhytterapian maksaa asiakas itse tai joissain tapauksissa työnantaja.

  • Lyhytterapia: Sopii asiakkaan itse määrittelemään ongelmaan, oireeseen tai elämäntapahtumaan liittyvää kriisiin. Lyhytterapiaan pääsy on usein nopeaa ja hyvin saavutettavaa. Lyhytterapiassa käynnistäsi sinusta ei jää mitään merkintää potilastietojärjestelmiin.

    Psykoterapia: Hoidetaan elämäntapahtumien lisäksi myös psyykkistä oireilua tai diagnosoitua mielenterveyden häiriöitä. Psykoterapiaan pääsyä voi joutua odottamaan kauan jopa vuosia ja Kela edellyttää 3 kk kestävää arviointi- ja hoitojaksoa ennen terapiatuen hakemista. Huomioitavaa kuitenkin on, että myös psykoterapiaan voi hakeutua ilman diagnosoitua mielenterveysongelmaa ja terapian voi maksaa itse, jolloin hoitoon pääsy voi nopeutua. Psykoterapiaan usein hakeudutaan lääkärin b-lausunnolla. Psykoterapiassa kaikki käyntisi kirjataan sähköiseen potilastieto järjestelmään ja/tai Omakantaan.

    Lyhytterapia: Käyntikertojen määrä on keskimäärin 4-16 noin 2 viikon välein

    Psykoterapia: Käyntikertojen määrä on noin 1 krt viikossa usein jopa 3 vuotta. Terapeutti hakee aina vuodeksi eteenpäin asiakkaalleen Kelan tukea. Kelan korvaamaan psykoterapiaan tarvitaan lähete, jossa on jokin diagnoosi esim. ahdistuneisuus, masennus tms.

    Lyhytterapiaa voidaan myös hyödyntää väliaikaisena terapia-apuna etsittäessä sopivaa psykoterapeuttia.

    Loppujen lopuksi sekä lyhytterapiasta että psykoterapiasta voi olla todella paljon apua, kun terapeutti on hyvä kohtaamaan, kuuntelemaan ja rakentamaan toimivaa yhteistyösuhdetta.

  • Item descriptionKaikki on yksilöllisiä, emmekä pysty sanomaan mikä juuri sinulle olisi avuksi. Usein paniikin tai ahdistuksen taustalla on suojaavat toimintamallit tai tunteet, joita emme uskalla antaa tulla näkyväksi ja tukahdutamme ne erilaisilla suojaavilla toimintamalleilla. Nykyisin lääkärit kehottavat asiakkaitaan hakeutumaan lyhytterapiaan juurikin näiden aiheiden kanssa. Useinkaan asiakas ei tarvitse pitkää monen vuoden kestävää terapiaa. Kehottaisimme ensiksi kokeilemaan lyhytterapiaa. Moni asiakkaistamme on päässyt kohtauksista tai ne ovat huomattavasti vähentyneet.

    Lyhytterapiaa voidaan myös hyödyntää väliaikaisena terapia-apuna etsittäessä sopivaa psykoterapeuttia.

  • Terapiaan voi valmistautua vaikkapa pitämällä päiväkirjaa, josta voi terapeutille lukea omia ajatuksia mitä käyntien välissä on kirjannut ylös. Näin myös ujomman/hiljaisemman asiakkaan on helpompi kertoa asioistaan terapeutille. Terapeutin tehtävä ei ole haastatella tai “jututtaa” asiakasta vaan reflektoida asiakkaan itse kertomaa ja tätä kautta asiakas ja terapeutti pohtivat yhdessä asiakkaan esiin nostamia aiheita.

  • Mikään asia ei ole liian pieni terapian aloittamiseen. Mikäli sinun mieltäsi vaivaa aihe tai asia, jonka huomaat vaikuttavan sinuun negatiivisesti tai kuluttavasti on hyvä aloittaa terapia, jossa yritämme löytää hyväksyvän ymmärryksen omille ajatuksillesi. Olipa kyse siis parisuhteessa meneillään olevasta mietintä vaiheesta, tyhjästä olosta, samaa kehää kiertävistä ajatuksista, mielenkiinto omaan itseen tai toive miettiä omia arvoja on terapian aloitus hyvä ja kannattava satsaus itseen. Et vie kenenkään paikkaa terapiasta. Sinun paikkasi on yhtä tärkeä kun kaikkien muiden.

  • Lähtökohtaisesti teemme terapiaa yli 22-vuotiaille. Teemme kaikki puheterapiaa, joka tarkoittaa sitä, että terapia etenee asiakkaan esiin nostamien aiheiden pohjalta. Monelle (varsinkin nuorille) on hankala sanoittaa vielä itseään ja siksi olemme linjanneet asiakasryhmämme yli 22-vuotiaisiin. Terapeutin tehtävä ei ole haastatella asiakasta vaan asiakkaan kertoman pohjalta terapeutti poimii asiakkaan esiintuomista aiheista ne mitä olisi hyvä käsitellä ja minkä kanssa olisi hyvä työskennellä, jotta ymmärrys paranee. Mikäli kuitenkin koet, että pystyt sanoittamaan haasteitasi kannattaa laittaa terapeutille viestiä ja kysyä asiasta. Viestissä olisi hyvä mainita ikä ja haaste johon tarvitsee ulkopuolista apua.

Asiakaspalautteet - kokemuksia lyhytterapiasta

“Oona on ihana, empaattinen ja hyvä kuuntelija. Hän osaa kaivaa esiin pahimmat kipukohdat, kun masennus ja ahdistuneisuus valtaa mielen. Rauhallisuuden ja johdonmukaisuuden tunne oli vahvasti esillä. Oonalla on taito kääntää negatiiviset tunteet, pelot ja yksinäisyyden tunteet ymmärrettäviksi sekä tulevaisuuden näkymät valoisammiksi. Oloni on jo, vain muutaman kuukauden jälkeen, niin paljon parempi. Suosittelen lämpimästi.”

“On ollut ihana löytää terapeutti, joka ymmärtää jo muutamasta lauseestani kipukohdat joiden kanssa minulla on työstettävää. Ravisteleva työote on juuri se mitä olen aiemmista terapioistani jäänyt kaipaamaan.”

“Lyhytterapiassa eteneminen on tehokkaampaa kuin vertaan käymääni 3 vuoden psykoterapia jaksoon. Tehtävien ja selkeiden tavoitteiden ansiosta koen, että etenin hurjin harppauksin eteenpäin. Tämä toki vaatii kotona/terapia tapaamisten välissä minulta enempi aikaa itseni kuuntelemiseen ja tunteiden äärelle pysähtymiseen, mutta on ollut kaiken sen arvoista.”

“Oona-Lotan rempseä persoona tulee hyvin esille tapaamisissamme. Hänen tyyli sanoittaa asioita on virkistävän rentoa ja saa minussa aikaan aitoa kiinnostusta ajattelemaan asioita eri näkökulmista.”

“Miten yksi Instagram mainos voi saada näin paljon aikaiseksi. Sen lisäksi, että löysin juuri minulle oikean terapeutin sain 8 kerran aikana ymmärryksen itseeni ihan uudella tasolla. Jo se, että asioita sai sanoa ääneen ilman, että täytyy miellyttää ketään on vapauttavaa. Tutustumiskäynnillä asettamani tavoitteet toteutuivat ajassa, josta en osannut edes haaveilla. Tähänastisen elämäni paras satsaus! Suosittelen Oonaa kaikille <3 “