Yleiset - Usein kysytyt kysymykset
-
Tutustumiskäynti on maksuton ensitapaaminen. Tutustumiskäynti ei sido sinua terapian aloitukseen. Jotta voimme taata sinulle säännöllisen terapia-ajan, päätös terapian aloittamisesta olisi hyvä tehdä noin kahden viikon sisällä tutustumiskäynnistä. Jos päätöksen tekeminen kestää pidempään, emme valitettavasti voi luvata jatkuvaa vakiokäyntiaikaa, sillä paikat täyttyvät nopeasti. Tutustumiskäynti varataan vasta, kun terapian aloitus on asiakkaalle ajankohtaista.
Tutustumiskäynnillä asiakas kertoo tavoitteet omalle terapialle eli kertoo terapeutille haasteet mihin haluaisi ymmärrystä tai työkaluja. Käynnillä terapeutti kertoo omista työskentelytavoistaan. Mikäli terapeutti tuntuu oikealta terapia alkaa yleensä 1-3 viikon sisällä ensimmäisestä tapaamisesta. Mikäli mietit työskenteleekö valitsemasi terapeutti haasteesi kanssa kannattaa terapeutille laittaa ennen tutustumiskäynnin varaamista viestiä ja kysyä asiasta.
-
Voit aloittaa terapian heti, kun varauskalenterista löytyy sopia aika sinulle eli vaikka seuraavana päivänä. Terapia alkaa yleensä 1-3 viikon sisällä ensimmäisestä tapaamisesta.
-
Jotta voimme taata sinulle säännöllisen terapia-ajan, päätös terapian aloittamisesta olisi hyvä tehdä noin kahden viikon sisällä tutustumiskäynnistä. Jos päätöksen tekeminen kestää pidempään, emme valitettavasti voi luvata jatkuvaa vakiokäyntiaikaa, sillä paikat täyttyvät nopeasti.
-
Mikäli unohdit perua käynnin etkä saapunut paikalle veloitamme peruuttamattomasta tutustumiskäyntiajasta 40,00 €. Voit varata uuden ajan varauskalenterista.
-
Terapiassa sinun ajatuksillasi, mahdollisilla haasteillasi tai pohdinnoillasi on tärkein rooli. Ennen terapiaan tuloa olisi hyvä hieman pohtia mistä asioista haluaa terapeutin kanssa keskustella tai millaiset tilanteet tai tunteet ovat vaivanneet mieltä käyntien välillä. Terapeutin tehtävä ei ole haastatella asiakasta vaan reflektoida asiakkaan itse kertomaa ja tätä kautta asiakas ja terapeutti pohtivat yhdessä asiakkaan esiin nostamia aiheita.
-
Terapian tarkoituksena on auttaa tunnistamaan ja ymmärtämään omaa ajattelua, tunteita ja käyttäytymistä. Syvempi ymmärrys itsestä on alku muutokselle. Terapeutti ei anna asiakkaalle ratkaisuja tai parannusehdotuksia vaan esittää kysymyksiä joiden avulla hän saa asiakkaan itse oivaltamaan ratkaisuideoita ja voimavarojaan muutoksille. Joskus tarvitsemme myös oman ajatusmaailman ravistelua, joka saa meidät pohtimaan toisenlaisia tapoja ajatella asioista. Joskus näemme oman ajattelutapamme ainoaksi oikeaksi ja tämä voi estää muutoksien tapahtumisen tai mahdollisuuksien näkemisen.
-
Suosittelemme käymään terapiassa noin kahden viikon välein. Mikäli tilanteesi tuntuu sinusta hankalalta, voi ensimmäiset käynnit olla viikon välein. Käyntien välissä oleva aika on merkityksellistä aikaa tunnustella omia terapiassa oivallettuja asioita käytännössä. Usein myös väliajalla tapahtuu paljon asioita omassa mielessä, joten on hyvä antaa aikaa ja tilaa tälle. Terapiakäynti aloittaa mielessäsi prosessin havainnoida itseäsi ja ympäristöäsi eri näkökulmasta ja tällöin ymmärryksesi kasvaa.
-
Meillä on käytössä varauskalenteri, josta on helppo varata aikoja. Voit varata ajat juuri sinulle sopivina aikoina, etkä ole sidottu tiettyihin aikoihin tai päiviin. Terapian täytyy joustaa muun elämän mukana. Varauksen tehdessä saat sähköpostiin varausvahvistuksen, josta löytyy myös ajan siirtämis- ja peruutuslinkki. Mikäli haluat aina saman päivän ja kellonajan keskustele asiasta terapeuttisi kanssa.
-
Varauskalenterin kautta tehdyt varaukset voi perua tai siirtää 24 tuntia ennen varaamaasi aikaa. Mikäli joudut perumaan varaamasi ajan tämän jälkeen laita terapeutillesi sähköpostia. Peruuttamattomasta ajasta veloitamme käyntimaksun.
Varatun tapaamisen peruutuksesta, joka tehdään alle 24 tuntia ennen sovittua aikaa, veloitamme peruutusmaksun 40 euroa. Veloitamme peruutusmaksun myös veloituksettoman tutustumiskäynnin kohdalla.
-
Tapaamiseen varattu aika on se, mikä varauksessasi lukee. Mikäli myöhästyt se lyhentää käynnin aikaa eli mikäli myöhästyt tapaamisesta vaikkapa 10 minuuttia on meillä terapia aikaa enää 40 minuuttia jäljellä.
-
Tulethan juuri sinulle varattuna aikana eli muutamaa minuuttia aikaisemmin, jolloin annat yksityisyyden ennen sinua olleelle asiakkaalle poistua terapiasta rauhassa. Tulemme noutamaan asiakkaan aina ovelta.
-
Emme. Meillä ei ole mitään järjestelmää, johon kirjaisimme käynnin aikana tulleita asioita.
Tapaamisen aikana kirjaamme tärkeimpiä kohtia omiin muistiinpanoihimme, joista ei käy ilmi mitään mistä sinut voisi tunnistaa. Terapiasuhteen päätyttyä tuhoamme muistiinpanomme, eikä sinusta jää meille mitään tietoja (laskutustietoja/yhteistietoja lukuun ottamatta)
-
Kalenterimme täyttyvät nopeasti, joten kannattaa varata 3-4 aikaa hyvissä ajoin jo etukäteen. Näin varmistat, että pääset säännöllisesti terapiaan eikä väli veny liian pitkäksi. Aikoja voi siirtää tai perua mikäli koet sen tarpeelliseksi tai olette päässeet terapeutin kanssa tavoitteisiin nopeammin.
-
Kannattaa laittaa suoraan terapeutillesi viestiä ja kysyä vapaita aikoja vielä erikseen.
-
Lähetämme käynnin jälkeen laskun sähköpostiin. Mikäli suorituksia on maksamatta ennen seuraavaa terapiaasi, käyntisi perutaan automaattisesti.
-
Se on sallittua. Terapia on vapaaehtoista ja sinulla on oikeus lopettaa terapia milloin haluat. Lyhytterapiaan/seksuaaliterapiaan ei tarvitse sitoutua tiettyä määrää tai aikaa. Terapeutille olisi hyvä kuitenkin ilmoittaa lopettamisesta, jolloin myös terapeutti tietää tilanteen eikä ihmettele miten asiakasta ei ole näkynyt. Terapeutille voi olla myös uusia asiakkaita odottamassa vapautuvaa paikkaa jolloin tieto lopettamisesta antaa mahdollisuuden seuraavalle asiakkaalle terapian aloitukseen.
-
Varattu aika olisi hyvä perua mahdollisimman hyvissä ajoin, mikäli tiedät ettet pääse varatulle ajalle.
Asiakkaamme varaavat käyntejä useamman kerralla, joten harvoin terapeutti saa enää samalle päivälle täytettyä peruutusaikaa.
Meiltä tulee muistutusviesti varatusta ajasta joten viestin saatuasi kannattaa viimeistään perua varaus, mikäli et pääse tulemaan.
-
Mikäli asiakkaalle tulee yli 1 kk kestävä tauko terapiasta (ilman ilmoitusta tai sitä, että terapeutin kanssa on sovittu tietty käyntiväli) tarkoittaa se sitä, että paikka vapautuu jonossa oleville uusille asiakkaille. Tällöin terapeutti ei siis pysty lupaamaan tauon jälkeen säännöllistä käyntiväliä asiakkaalle. Tauosta olisi hyvä siis ilmoittaa terapeutillesi.
-
Varatun tapaamisen peruutuksesta, joka tehdään alle 24 tuntia ennen sovittua aikaa, veloitamme peruutusmaksun 40 euroa. Jos siis sinun täytyy peruuttaa tapaaminen, pyydämme tekemään sen hyvissä ajoin, jotta voimme välttää peruutusmaksun veloittamisen. Mikäli tapaamiseen on alle 24 tuntia, ei varattua aikaa voi perua peruutuslinkin kautta vaan peruutus tulee tehdä kirjallisesti terapeutin sähköpostiin.
-
Yleinen ohjeistus on, että terapia olisi hyvä käydä omalla äidinkielellään. On eri asia osata puhua suomea ns. arkisissa tilanteissa, mutta tunnesanat ja tunteiden ilmaisu voi olla haastavaa. Mikäli kuitenkin tunnistat, että kykenet sanoittamaan mm. tunteitasi ja tarpeitasi selkeästi niin olet tervetullut terapiaamme. Elina tekee meillä ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa myös englanniksi.
-
Voit varata suoraan samalle terapeutille maksullisen käyntiajan varauskalenteristamme. Emme valitettavasti voi luvata jatkuvaa vakiokäyntiaikaa mikäli tarvitsetkin pidempiaikaista terapiaan yksittäisen käynnin sijaan. Tästä kuitenkin kannattaa keskustella terapeutin kanssa, kun näette. Olet lämpimästi tervetullut meille aina uudestaan.
-
Lähtökohtaisesti teemme terapiaa yli 22-vuotiaille. Teemme kaikki puheterapiaa, joka tarkoittaa sitä, että terapia etenee asiakkaan esiin nostamien aiheiden pohjalta. Monelle (varsinkin nuorille) on hankala sanoittaa vielä itseään ja siksi olemme linjanneet asiakasryhmämme yli 22-vuotiaisiin. Terapeutin tehtävä ei ole haastatella asiakasta vaan asiakkaan kertoman pohjalta terapeutti poimii asiakkaan esiintuomista aiheista ne mitä olisi hyvä käsitellä ja minkä kanssa olisi hyvä työskennellä, jotta ymmärrys paranee. Mikäli kuitenkin koet, että pystyt sanoittamaan haasteitasi kannattaa laittaa terapeutille viestiä ja kysyä asiasta. Viestissä olisi hyvä mainita ikä ja haaste johon tarvitsee ulkopuolista apua.
Lyhytterapia - Usein kysytyt kysymykset
-
Ennen terapian aloitusta tai terapeutin etsimistä on hyvä hieman miettiä omia haasteita tai toiveita terapialle. Onko taustalla traumaa jolloin traumaterapia olisi sinulle oikeanlainen terapiamuoto tai jos koet, että ryhmässä näyttelemisen keinoin olisi sinulle luontevin tapa niin psykodraamallinen terapia voisi olla sinulle oikeanlaista terapiaa. Terapiamuotoja on useita erilaisia ja niihin kannattaa hieman tutustua. Internet on pullollaan eri terapiamuotojen esittelyjä, mm. täältä löydät useammasta terapiasta lisätietoja Terapia | Mielenterveystalo.fi
Moni terapiaa aloittava käy ennen varsinaista terapiasuhteen solmimista tutustumiskäynnillä, jonka aikana voi arvioida terapiamuodon/työskentelytapojen ja terapeutin sopivuutta itselle. On tärkeää, että tutustumiskäynnillä tulee tunne, että sekä terapiamuoto että terapeutti on itselle oikea. Tästä syystä haluamme tarjota veloituksettoman tutustumiskäynnin, joka ei sido asiakasta mihinkään. Terapeuttiin kannattaa tutustua hieman ennen tutustumiskäynnin varaamista mikäli se on mahdollista. Meidän sivuiltamme löydät terapeuttien esittelyt sekä videoita, joista selviää terapeutin persoonaa. Joskus jo terapeutin ilmeet/eleet tai vaikkapa puhetyyli on sellaisia joissa on jotain asiakasta häiritsevää ja tämä on todettu mm. olevan este luottamuksen rakentumiselle.
Kaikista tärkein asia terapiassa on asiakkaan ja terapeutin välinen suhde. Koulutuksen ja työskentelytapojen lisäksi tärkeää on siis terapeutin ja asiakkaan yhteensopivuus. Terapeuttia valitessa on hyvä miettiä, voisiko kyseinen terapeutti olla sinulle juuri se, jolle kerron kaikista kipeimmätkin asiasi. Luottamuksen syntyminen tutustumiskäynnin aikana on hyvin merkityksellinen asia. Terapeutin ja asiakkaan välinen luottamussuhde on nimittäin kaikista ratkaisevin asia koko terapian ajan.
-
Ei tarvita lähetettä tai diagnoosia eikä usein lyhytterapiassa keskitytä diagnooseihin mikäli sinulla niitä jo entuudestaan olisi.
-
Ei valitettavasti ole, joten lyhytterapian maksaa asiakas itse tai joissain tapauksissa työnantaja.
-
Lyhytterapia: Sopii asiakkaan itse määrittelemään ongelmaan, oireeseen tai elämäntapahtumaan liittyvää kriisiin. Lyhytterapiaan pääsy on usein nopeaa ja hyvin saavutettavaa. Lyhytterapiassa käynnistäsi sinusta ei jää mitään merkintää potilastietojärjestelmiin.
Psykoterapia: Hoidetaan elämäntapahtumien lisäksi myös psyykkistä oireilua tai diagnosoitua mielenterveyden häiriöitä. Psykoterapiaan pääsyä voi joutua odottamaan kauan jopa vuosia ja Kela edellyttää 3 kk kestävää arviointi- ja hoitojaksoa ennen terapiatuen hakemista. Huomioitavaa kuitenkin on, että myös psykoterapiaan voi hakeutua ilman diagnosoitua mielenterveysongelmaa ja terapian voi maksaa itse, jolloin hoitoon pääsy voi nopeutua. Psykoterapiaan usein hakeudutaan lääkärin b-lausunnolla. Psykoterapiassa kaikki käyntisi kirjataan sähköiseen potilastieto järjestelmään ja/tai Omakantaan.
Lyhytterapia: Käyntikertojen määrä on keskimäärin 4-16 noin 2 viikon välein
Psykoterapia: Käyntikertojen määrä on noin 1 krt viikossa usein jopa 3 vuotta. Terapeutti hakee aina vuodeksi eteenpäin asiakkaalleen Kelan tukea. Kelan korvaamaan psykoterapiaan tarvitaan lähete, jossa on jokin diagnoosi esim. ahdistuneisuus, masennus tms.
Lyhytterapiaa voidaan myös hyödyntää väliaikaisena terapia-apuna etsittäessä sopivaa psykoterapeuttia.
Loppujen lopuksi sekä lyhytterapiasta että psykoterapiasta voi olla todella paljon apua, kun terapeutti on hyvä kohtaamaan, kuuntelemaan ja rakentamaan toimivaa yhteistyösuhdetta.
-
Kaikki on yksilöllisiä, emmekä pysty sanomaan mikä juuri sinulle olisi avuksi. Usein paniikin tai ahdistuksen taustalla on suojaavat toimintamallit tai tunteet, joita emme uskalla antaa tulla näkyväksi ja tukahdutamme ne erilaisilla suojaavilla toimintamalleilla. Nykyisin lääkärit kehottavat asiakkaitaan hakeutumaan lyhytterapiaan juurikin näiden aiheiden kanssa. Useinkaan asiakas ei tarvitse pitkää monen vuoden kestävää terapiaa. Kehottaisimme ensiksi kokeilemaan lyhytterapiaa. Moni asiakkaistamme on päässyt kohtauksista tai ne ovat huomattavasti vähentyneet.
Lyhytterapiaa voidaan myös hyödyntää väliaikaisena terapia-apuna etsittäessä sopivaa psykoterapeuttia.
-
Terapiaan voi valmistautua vaikkapa pitämällä päiväkirjaa, josta voi terapeutille lukea omia ajatuksia mitä käyntien välissä on kirjannut ylös. Näin myös ujomman/hiljaisemman asiakkaan on helpompi kertoa asioistaan terapeutille. Terapeutin tehtävä ei ole haastatella tai “jututtaa” asiakasta vaan reflektoida asiakkaan itse kertomaa ja tätä kautta asiakas ja terapeutti pohtivat yhdessä asiakkaan esiin nostamia aiheita.
-
Mikään asia ei ole liian pieni terapian aloittamiseen. Mikäli sinun mieltäsi vaivaa aihe tai asia, jonka huomaat vaikuttavan sinuun negatiivisesti tai kuluttavasti on hyvä aloittaa terapia, jossa yritämme löytää hyväksyvän ymmärryksen omille ajatuksillesi. Olipa kyse siis parisuhteessa meneillään olevasta mietintä vaiheesta, tyhjästä olosta, samaa kehää kiertävistä ajatuksista, mielenkiinto omaan itseen tai toive miettiä omia arvoja on terapian aloitus hyvä ja kannattava satsaus itseen. Et vie kenenkään paikkaa terapiasta. Sinun paikkasi on yhtä tärkeä kun kaikkien muiden.
-
Lähtökohtaisesti teemme terapiaa yli 22-vuotiaille. Teemme kaikki puheterapiaa, joka tarkoittaa sitä, että terapia etenee asiakkaan esiin nostamien aiheiden pohjalta. Monelle (varsinkin nuorille) on hankala sanoittaa vielä itseään ja siksi olemme linjanneet asiakasryhmämme yli 22-vuotiaisiin. Terapeutin tehtävä ei ole haastatella asiakasta vaan asiakkaan kertoman pohjalta terapeutti poimii asiakkaan esiintuomista aiheista ne mitä olisi hyvä käsitellä ja minkä kanssa olisi hyvä työskennellä, jotta ymmärrys paranee. Mikäli kuitenkin koet, että pystyt sanoittamaan haasteitasi kannattaa laittaa terapeutille viestiä ja kysyä asiasta. Viestissä olisi hyvä mainita ikä ja haaste johon tarvitsee ulkopuolista apua.
Pariterapia - Usein kysytyt kysymykset
-
Voit. On hyvä, jos tunnistat itsessäsi jotain, jossa tarvitset terapeutin tukea koskeepa aiheesi eroa tai jotain muuta ja haluat käsitellä niitä sinulle tutun ja luotettavan terapeutin kanssa. Terapeutin kanssa kannattaa vielä sopia asiasta erikseen.
-
Pariterapiassa käsitellään tunteita, arvoja sekä tarpeita, joiden ymmärtäminen parantaa mm. vuorovaikutusta parin välillä. Terapian tarkoituksena on saada ymmärrystä niin omasta kuin toisen käytöksestä.
Seksuaaliterapiassa käsitellään seksuaalisuutta mm. parin halujen eriparisuutta, vuorovaikutuksen vaikeutta liittyen seksiin/seksuaalisuuteen tai omien seksuaalisten tarpeiden sanoittamisen vaikeutta toiselle. Usein seksuaaliterapia alkaa kummankin seksuaalihistorian käsittelyllä, jotta asiakkaat ymmärtäisivät omaa seksuaalista kehitystänsä lapsesta aikuisuuteen ja eri tapahtumien vaikutuksia itsetuntoon ja identiteettiin.
Uskottomuus tapauksessa suosittelemme käymään aluksi itse omassa terapiassa, jolloin ymmärtäisimme paremmin omaa tunne-elämää/käyttäytymistä. Oman yksilöterapian jälkeen on helpompi sanoittaa omia tunteitaan myös toiselle. Uskottomuus on parisuhteelle kriisi, joka vaatii asian käsittelyä omassa mielessä. Terapia auttaa tutkimaan ja tunnistamaan uskottomuuden vaikutusta niin itselle kuin suhteelle. Yksilötapaamisissa voi varata ajan joko seksuaaliterapeutille tai lyhytterapeutille.
-
Pariterapian kesto määräytyy aina asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Suosittelemme kuitenkin, että pari sitoutuu käymään muutamia kertoja, jolloin asioiden käsittely ei jää pintapuoliseksi. Jotkut parit käyvät intensiivisesti kerran viikossa kuukauden ajan ja jotkut kokevat, että 2-3 viikon välein on sopiva käyntiväli.
-
Terapia on mielenkiintoinen matka teille jotka haluatte ymmärtää toisianne suhteessa paremmin. Terapiaan voi tulla suhteen alkuvaiheessa, jolloin pariterapia auttaa ymmärtämään toisen toimintaa paremmin, onhan kyseessä täysin uusi ihminen, jota ohjaa oma, uniikki ajatusmaailma ja aiemmat kokemukset. Terapiaan voi tulla myös silloin, kun ruuhkavuosien johdosta haluatte yhteistä aikaa ja rakentavaa keskustelua terapeutin avustuksella. Kriisiä ei siis tarvita.
-
Terapeutti auttaa hahmottamaan omia tunteita, tarpeita ja arvoja. Jos nämä ovat ristiriidassa parin välillä tai tarpeemme eivät tule täytetyksi ei rakkaus aina riitä. Usein, kun alamme ymmärtämään itseämme, tunnistamme itsessämme tunteita / tarpeita ja opettelemme sanoittamaan niitä toiselle, moni asia tulee näkyväksi. Joskus terapiaan tullaan tekemään hyvää, sopuisaa eroa.
-
Terapeutti haluaa kuulla parin tavan keskustella ja pari saa avata riitojen aiheita terapeutille. Mikään riidan aihe ei ole merkityksetön tai pieni ettei sitä voi ottaa puheeksi terapeutille. Yritämme yhdessä löytää mm. mitkä asiat vuorovaikutuksessa toistuu, miten toinen sen kuulee ja tulemmeko kuulluksi tai kuuntelemmeko me toista? Yritämme hahmottaa mikä on se tyypillinen kehä niissä hetkissä, kun riitelette. Usein tiedostamattamme toistamme tiettyä samaa kaavaa jota emme tunnista. Terapiassa harjoittelemme kuulevaa keskustelua neutraalissa ympäristössä. Usein koti on paikka jossa tunteet kuohuu ja sylki tuo suuhumme sanoja mitä emme tarkoita. Terapeutti pysäyttää, kysyy ja havainnollistaa asioita parille silloin, kun tunnistaa, että jokin asia olisi hyvä sanoittaa toiselle ääneen. Yritämme välttää oletuksia johon usein sorrumme.
-
Pariterapia on tarkoitettu kaikille pareille, jotka haluavat parantaa parisuhteensa hyvinvointia, ratkaista haasteita tai löytää uudelleen yhteyden toisiinsa. Pariterapia tarjoaa turvallisen tilan käsitellä suhteeseen liittyviä aiheita avoimesti ja rakentavasti ammattilaisen tuella.
Yleisiä aiheita, joita pariterapiassa käsitellään
Kommunikaatio-ongelmat - Miksi emme enää ymmärrä toisiamme ja miten voisimme puhua avoimemmin?
Riitojen ja konfliktien käsittely - Miten voisimme lopettaa saman riitelyn ja oppia riitelemään rakentavasti?
Luottamusongelmat ja mustasukkaisuus - Kuinka käsitellä pettämistä tai muita luottamusta rikkoneita tapahtumia?
Tunneyhteyden katoaminen - Miksi tunnemme itsemme etäisiksi toisistamme ja miten voisimme löytää läheisyyden uudelleen?
Seksuaalisuuteen liittyvät haasteet - Kuinka käsitellä haluttomuutta, erilaisia tarpeita tai intiimiyden puutetta?
Arjen roolit ja vastuunjako - Miten ratkaista ristiriitoja kodin töiden, lastenhoidon ja muiden arjen vastuiden jakamisessa?
Yhteiset tavoitteet ja arvot - Kuinka löytää yhteinen suunta ja päästä eroon erimielisyyksistä tulevaisuuden suunnitelmista?
Menetykset ja kriisit - Kuinka selvitä yhdessä suurista elämänmuutoksista, kuten läheisen menetyksestä tai talousongelmista?
Sitoutuminen ja eroajatukset - Onko suhteella vielä mahdollisuuksia, ja miten päätämme, jatkammeko yhdessä?
Perhe- ja sukulaisuussuhteet - Miten tasapainoilla oman parisuhteen ja perheen, sukulaisten tai ystävien välillä?
Pariterapiassa jokainen pari kohdataan yksilöllisesti, heidän omien tarpeidensa ja tilanteensa pohjalta. Tavoitteena on auttaa pareja löytämään uusia näkökulmia, työkaluja ja ratkaisuja, jotka tukevat heidän yhteistä elämäänsä.
Seksuaaliterapia - Usein kysytyt kysymykset
-
Jokaisen tilanne on omanlaisensa. On mahdollista aloittaa seksuaaliterapia ensin yksilönä ja kun alkaa tuntua ajankohtaiselta voi kumppanin ottaa mukaan ja varata tällöin pariaika seksuaaliterapiaan. Pariskunta saattaa myös haluta ensin tulla yhdessä tapaamisille ja lisäksi käydä yksilötapaamisilla erikseen. Kumpi tahansa järjestys onnistuu.
-
Pariterapiassa käsitellään tunteita, arvoja sekä tarpeita, joiden ymmärtäminen parantaa mm. vuorovaikutusta parin välillä. Terapian tarkoituksena on saada ymmärrystä niin omasta kuin toisen käytöksestä.
Seksuaaliterapiassa käsitellään seksuaalisuutta mm. parin halujen eriparisuutta, vuorovaikutuksen vaikeutta liittyen seksiin/seksuaalisuuteen tai omien seksuaalisten tarpeiden sanoittamisen vaikeutta toiselle. Usein seksuaaliterapia alkaa kummankin seksuaalihistorian käsittelyllä, jotta asiakkaat ymmärtäisivät omaa seksuaalista kehitystänsä lapsesta aikuisuuteen ja eri tapahtumien vaikutuksia itsetuntoon ja identiteettiin.
Uskottomuus tapauksessa suosittelemme käymään aluksi itse omassa terapiassa, jolloin ymmärtäisimme paremmin omaa tunne-elämää/käyttäytymistä. Oman yksilöterapian jälkeen on helpompi sanoittaa omia tunteitaan myös toiselle. Uskottomuus on parisuhteelle kriisi, joka vaatii asian käsittelyä omassa mielessä. Terapia auttaa tutkimaan ja tunnistamaan uskottomuuden vaikutusta niin itselle kuin suhteelle. Yksilötapaamisissa voi varata ajan joko seksuaaliterapeutille tai lyhytterapeutille.
-
Tämä on hyvin henkilökohtainen kysymys, ja siihen ei ole yhtä oikeaa vastausta – se riippuu siitä, mitä sinä ja kumppanisi haluatte suhteeltanne. Seksuaalisuus on tärkeä osa monien parisuhteiden dynamiikkaa, mutta se ei ole ainoa mittari suhteen onnistumiselle. On paljon onnellisia pariskuntia, joilla on vähäistä tai ei ollenkaan seksiä.
Jos itse kokee asian ongelmalliseksi, on hyvä pohtia esimerkiksi:
-Mitä seksi merkitsee sinulle ja kumppanillesi?
-Koetteko läheisyyttä ja yhteyttä muilla tavoilla?
-Oletteko tyytyväisiä suhteenne muihin osa-alueisiin, kuten kommunikointiin ja yhteisiin tavoitteisiin?Joskus seksin puute voi kertoa esimerkiksi uupumuksesta, stressistä, terveydentilasta, suhteeseen liittyvistä jännitteistä tai muista elämäntilanteen haasteista. Toisinaan se voi olla osa luonnollista suhteen vaihetta, joka voi muuttua ajan myötä.
Seksuaaliterapiassa näitä teemoja voi käsitellä turvallisessa ympäristössä, jossa molemmat osapuolet saavat tuoda esiin omat tarpeensa ja tunteensa. Tavoitteena ei ole määrittää, mitä "pitäisi" tehdä, vaan auttaa teitä kommunikoimaan omista toiveistanne, tarpeistanne ja peloistanne sekä löytämään teidän näköisenne ratkaisut ja ymmärrys toista kohtaan.
Jos aihe mietityttää, keskustele kumppanisi kanssa tai hakekaa yhdessä tukea. Parisuhteenne arvo ei riipu yhdestä osa-alueesta – se rakentuu teidän molempien yhteisestä halusta olla yhdessä.
-
Seksuaalisuudesta puhuminen on monelle haastavaa. Omien toiveiden, tarpeiden, pelkojen ja häpeän tunteiden sanoittaminen ei ole yksinkertaista. Ja onhan se ymmärrettävää, jos ei ole tottunut puhumaan tunteistaan saatikka sitten seksuaalisuudesta. Mutta sitäkin pystyy harjoittelemaan.
On hyvin yleistä, että asiakkaat tulevat vastaanotolle erittäin jännittyneinä, ja se on tosi ok. Oma seksuaalisuus on niin henkilökohtainen asia, että siitä voi olla ensin todella vaikea puhua tuntemattomalle. Usein se, että olen ulkopuolinen on myös helpottava tekijä asioista puhumiseen.
-
Elämän varrella tulee vaiheita, jotka kuormittavat ja jolloin seksi on ehkä viimeisenä mielessä. Vanhemman roolista on usein todella vaikea hypätä rakastajan rooliin. Tällöin tulee välillä tahtomattaankin loukattua omaa kumppaniaan kun omat voimavarat ei riitä seksin harrastamiseen. Tärkeää on löytää avoin kommunikaatio omista tunteistaan ja tarpeistaan. Ja jos haluaa tilanteeseen muutosta, niin uusien ratkaisujen pohtiminen.
Elämän varrella tulee vaiheita, jotka kuormittavat ja jolloin seksi on ehkä viimeisenä mielessä. Vanhemman roolista on usein todella vaikea hypätä rakastajan rooliin, erityisesti silloin, kun arjen kiireet ja huolenpidon vastuut vievät suurimman osan energiasta. Tällöin voi olla vaikea löytää tilaa ja motivaatiota intiimille yhteydelle kumppanin kanssa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tämä ei ole epätavallista – monet parit kokevat tämän jossain vaiheessa suhdettaan.
Se, ettei ole kyvykäs tai halukas seksille tietyssä elämänvaiheessa, ei tarkoita, että kumppani ei olisi edelleen tärkeä tai että yhteys rakkauteen olisi kadonnut. Joskus omat voimavarat eivät vain yksinkertaisesti riitä, ja tämä voi tuntua epäoikeudenmukaiselta omasta kumppanista, jos hän kaipaa enemmän läheisyyttä tai seksuaalista kontaktia. Silloin itsellä voi olla helppo jäädä kiinni syyllisyyteen ja epävarmuuteen.
Tärkeää on löytää avoin ja rehellinen kommunikaatio omista tunteistaan ja tarpeistaan. Seksuaalisuus on osa ihmisen kokonaisuutta, mutta se ei ole ainoa tapa pitää yhteyttä kumppaniin. Avoin keskustelu voi luoda ymmärrystä ja mahdollistaa sen, että molemmat voivat ilmaista toiveensa ja pelkonsa. Jos haluaa muutosta tilanteeseen, on hyvä yhdessä pohtia, miten molempien tarpeet voitaisiin ottaa paremmin huomioon ja miten intiimiys voisi saada uuden muodon ilman painetta. Tämä saattaa tarkoittaa pieniä askelia: yhteistä aikaa, kosketusta, läheisyyttä ilman odotuksia ja painetta seksistä tai uusien tapojen kokeilemista, jotka tukevat kumppanuuden ja seksuaalisuuden yhteensovittamista.
Jokaisella suhteella on omat kaarensa, ja joskus voi olla hyödyllistä miettiä, mitä muuta kuin seksuaalisuutta tarvitaan läheisyyden ja yhteyden ylläpitämiseksi. Avoimuus, kärsivällisyys ja yhdessä koettu vanhemmaksi kasvaminen voivat luoda pohjan sille, että myös seksuaalisuus voi herätä uudelleen oikeassa ajassa. Ei tarvitse siis säikähtää jos seksi on jossain elämänvaiheessa hieman pimennossa.
-
Halujen eriparisuus on hyvin yleistä parisuhteissa. Joskus pari havaitsee halujen määrän alusta asti eripariseksi. Joskus elämäntilanteet muokkaa haluja eri suuntiin.
Seksuaaliterapiassa lähestytään asiaa usein siitä näkökulmasta, kuka kokee tilanteen ongelmalliseksi: vähemmän haluava, kumppani vai molemmat. On täysin normaalia haluta vähemmän, eikä kenenkään mieliksi tarvitse haluta. Toisaalta myös vähemmän haluava voi kaivata muutosta tilanteeseen, ja yhtä lailla enemmän haluavalla on oikeus omien tarpeidensa pohdintaan. Monesti taustalla on kommunikointivaikeuksia.
Seksuaaliterapiassa käsitellään halujen eriparisuudessa esimerkiksi:
-seksuaalihistoriaa
-suhteen tilaa tällä hetkellä
-onko elämään tullut joitain muutoksia
-halun "kaasuja ja jarruja"
-mikrohaluja
-spontaanin ja responsiivisen halun eroja
-tarpeita, toiveita, pelkoa, häpeää ym. piilossa olevia tunteita
-konflikteja ja uuden yhteyden löytämistä
-mieltymyksiä, fantasioita ja seksielämän monipuolistamista
Työssäni painottuu keskustelu, mutta myös erilaisia harjoituksia ja tehtäviä saatetaan tehdään niin vastaanotolla kuin kotitehtävinäkin. Aikoja voi varata itselleen yksilökäynneille tai yhdessä kumppanin kanssa parikäynneille.
Sensomotorinen valmennus - Usein kysytyt kysymykset
-
Hermostomme kuljettaa aistitietoa kehon sisäisistä sekä ulkoisista olosuhteista aivoille, jotka käsittelevät tämän tiedon ja lähettävät tarvittavan informaation hermoston kautta takaisin keholle.
Sensomotoriset refleksit eli primitiiviset ja spastiset refleksit voivat tuottaa haasteita tähän toimintaan eli aiheuttaa hidasteita meidän kognitiiviselle, motoriselle sekä fyysiselle suorituskyvylle. Tarvitsemme näitä sensomotorisia refleksejä ensimmäisten elinvuosiemme aikana, jolloin ne ohjaavat meidän kasvua ja kehitystä syttymällä ja sammumalla vaiheittain. Joskus ne voivat kuitenkin jäädä päälle tai aktivoitua uudelleen jonkin henkisen tai fyysisen kuormituksen tai trauman seurauksena ja aiheuttaa näin epätasapainoa hermostossa. Tällainen epätasapainotila aktivoi sympaattista hermostoa eli taistele-pakene -tilaa ja kuormittaa näin turhaan sekä kehoa että mieltä.
Oireita voivat olla esimerkiksi
- stressiherkkyys
- mielen haasteet
- palautumis- ja unihaasteet
- tunteiden säätelyn vaikeudet, kuten räjähdysherkkyys
- oppimis- ja keskittymihaasteet
- tasapainohaasteet
- lihaskireys
- erilaiset kehon kiputilat
Sensocoaching tapaamisissa nämä refleksit on mahdollista kartoittaa ja hoitaa yksinkertaisilla toiminnallisilla harjoitteilla, jolloin hermostollasi on mahdollisuus toimia vapaana ja tasapainoisena ilman turhaa kuormitusta. Hermostoasi auttamalla lisäät energisyyttäsi, edistät palautumistasi sekä tuet kokonaisvaltaisesti kehosi ja mielesi hyvinvointia.
-
Joskus voi olla, että jo yksi tai kaksi tapaamista riittää ja joskus taas tarvitaan useampi käynti. Jos tapaamiskertoja on useampi, niin suositus on, että ne olisivat noin 2-3 viikon välein.
-
Sensomotorinen valmennus sopii oikein hyvin myös lapsille. Lasten hermosto kuormittuu aktiivisten refleksijäänteiden takia samalla tavoin, kun meidän aikuistenkin ja se voi näkyä lapsella esimerkiksi tarkkaavuusongelmina, aistiyliherkkyyksinä tai levottomuutena/yliaktiivisuutena.
Kouluikäisten kanssa toiminnalliset testit ja liikeharjoitteet onnistuvat jo oikein hyvin, jolloin hermostosta on mahdollista hoitaa refleksikuormaa jos kartoituksessa sellaisia nousee esille.
Kun toimitaan lasten hermoston parissa, on erityisen tärkeää huomioida aikuisten kannustava tuki sekä turvalliseksi ja paineettomaksi koettu työskentely.
-
Ylikuormittuneena toimimme pitkälti sympaattisen hermoston eli ns. suoritushermoston varassa, jolloin kehon ja mielen rauhoittuminen sekä palautuminen ovat haasteellisia. Sympaattinen hermosto ylläpitää taistele-pakene -tilaa, jonka tarkoituksena on auttaa meitä selviytymään stressitilassa.
Tällöin esimerkiksi
-> lihakset jännittyvät
-> verenpaine ja sydämen syke nousee
-> hengitys muuttuu pinnalliseksi ja nopeaksi
-> ruoansulatus hidastuu
-> stressihormoneja vapautuu
-> aistit yliherkistyvät
-> rationaalinen ajattelu on haastavaa, sillä keho ja mieli on virittäytynyt reaktiiviseen toimintaa.
Kun jokin elämän osa-alue erityisesti kuormittaa, on tärkeä pysähtyä pohtimaan itse juurisyyn lisäksi sitä, millaisin keinoin arkea on mahdollista rauhoittaa sekä miten edistää ja tukea palautumista.
Valmennuksessa voimme lähteä purkamaan hermostokuormaa refleksityöskentelyn avulla, sekä rauhoittamaan ja tasapainottamaan hermostoa aktivoimalla parasympaattista hermostoa ja erityisesti vagushermon ventraalista hermorataa, jonka aktivoitumisella on rauhoittava ja tyynnyttävä vaikutus ja joka edistää lepoa ja palautumista.
Kun valmennuksen myötä ymmärtää myös omia synnynnäisiä vahvuuksiaan sekä tunnistaa oman yksilöllisen hermostonsa tavat toimia ja palautua, saa työkaluja, miten ylikuormitusta on mahdollista helpottaa.
-
Sensomotoriseen valmennukseen usein tullaan juuri silloin, kun elämässä on jotain haasteita, johon kaipaa apua ja tukea. Kun hermosto on kuormittavan elämäntilanteen vuoksi ylivirittynyt, toimimme pitkälti suoritushermoston varassa ja sympaattinen hermosto( taistele-pakene -tila) on aktivoitunut. Tällöin voi olla haastavaa saada keho ja mieli rauhoittumaan edes hetkeksi.
Koska kaikkiin elämässä vastaan tuleviin haasteisiin emme aina voi vaikuttaa, niin valmennuksessa lähdemme liikkeelle siitä, mihin voimme vaikuttaa eli hermoston kuormituksen vähentämiseen esimerkiksi refleksityöskentelyn avulla sekä hermoston rauhoittamiseen ja tasapainottamiseen, jolloin parasympaattinen hermosto saadaan aktivoitumaan.
Koemme jokainen hyvin yksilöllisesti elämässä vastaan tulevat haasteet ja kuormituksen. Itsensä kuunteleminen ja omien tuntemusten äärelle pysähtyminen on aina tärkeää ja erityisen tärkeää se on silloin, kun elämässä on paljon kuormitusta. Myös valmennuksen aloittamisen suhteen kannattaa siis kuunnella, mikä se oma sisäinen tunne asian suhteen on ja luottaa siihen.
-
On hyvin yksilöllistä, miten kauan hermoston tasapainottaminen ja refleksien hoitaminen vie aikaa. Siihen vaikuttaa monet tekijät, kuten esimerkiksi…
Minkälainen on lähtötilanne eli kuinka kuormittunut se hermosto on ja miten kuormittavaa se elämä ja arki kokonaisuudessaan on?Onko siellä kehossa refleksikuormaa ja jos on, niin kuinka paljon sitä on?
Millainen se elämäntilanne kaiken kaikkiaan on eli minkälaiset voimavarat ja resurssit on esimerkiksi tehdä kotiharjotteita ja hyödyntää muita, valmennuksesta saatavia työkaluja siellä omassa arjessa?
Valmennuksessa kartoitetaan aloituskäynnillä aina 14 yleisintä refleksiä ja myöhemmillä käynneillä vielä 10 harvinaisempaa. Valmennustapaamisissa käydään noin 3-4 viikon välein ja tehokkainta hoitaminen on, kun yhdistetään tapaamisissa tehtävät hoidot sekä niiden välissä kotona tehtävät kotiharjoitteet. Refleksikuorman hoitaminen voi viedä aikaa muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen ja joskus jopa vuoden.
Jokaisen kuormitus, elämäntilanne ja arki on erilainen ja sen vuoksi valmennus on matka, joka rakentuu jokaisen kanssa hyvin yksilöllisesti. Valmiiksi kuormittuneen hermoston kanssa työskentely on aina hyvin kokonaisvaltaista, kehon ja mielen sekä tietenkin myös niiden toiveiden, tavotteiden ja voimavarojen huomioimista.
Kysymyksiin vastauksia videoilla
Mitä voin odottaa ensimmäiseltä tapaamiselta?
Kuinka pitkäksi aikaa minun tulee sitoutua terapiaan?
Voinko puhua terapeutille mistä vain aiheista?
Voitko antaa esimerkkejä sinun käyttämistäsi työkaluista? (Oona-Lotan)
Mitä hyötyä on terapiasta?
Voinko tuoda läheisen ihmisen esim. perheenjäsenen tai ystävän mukaan terapiaan?
Mitä teen jos terapian aiheet ahdistavat minua?
Mikään asia tai aihe ei ole liian pieni tai mitätön terapiaan.