Sensomotorinen valmennus Helsingissä - hermostosi ymmärtämiseen
Con tèn sensomotorisessa valmennuksessa Helsingin vastaanotolla saat ymmärrystä omasta yksilöllisestä hermostostasi ja sen vaikutuksesta oman mielen hyvinvointiin. Valmennus tarjoaa työkaluja mielen joustavuuteen sekä parempaan läsnäoloon.
Tarjoamme ensimmäiseksi käynniksi maksuttoman tutustumistapaamisen, joka ei sido sinua valmennuksen aloitukseen. Tutustumiskäynti ei ole normaali valmennus käynti vaan tapaamisessa käydään läpi asiakkaan tilanne sekä valmentajan työskentelytavat. Tutustumiskäynti ei sido valmennuksen aloitukseen.
Mitä sensomotorinen valmennus on?
Meillä jokaisella on oma tapamme katsoa ja kokea tätä maailmaa. Kun tunnistaa, millaiselta paikalta ja millaisen historian kanssa tätä elämää katsoo, avautuu paremmin myös se, mihin seuraavaksi haluaa huomionsa ja voimavaransa keskittää. Oman ajattelun, tunteiden ja toiminnan ymmärtäminen, mielen joustavuuden lisääminen sekä hermoston tasapainottaminen auttavat sinua kohtaamaan myös niitä elämässä vastaan tulevia haasteita sekä ottamaan askeleita kohti muutosta jos koet sellaisen tarpeelliseksi.
Valmennus auttaa tunnistamaan itselle merkityksellisiä asioita ja arvoja, lisää itsetuntemusta sekä tunnetaitoja. Sen myötä ymmärrät omaa yksilöllistä hermostoasi ja sen vaikutuksia myös oman mielen hyvinvointiin. Valmennus tarjoaa työkaluja mielen joustavuuteen sekä parempaan läsnäoloon. Se lisää myötätuntoa ja hyväksyntää itseä kohtaan, sekä kasvattaa voimavaroja ja luottamusta kohdata myös niitä elämän suvantovaiheita. Tapaamisissa kartoitettava yksilöllinen hermostotyyppi eli sensoprofiili kertoo muun muassa omat synnynnäiset vahvuudet ja hermostosi luontaisen tavan syttyä. Saat työkaluja omien vahvuuksien hyödyntämiseen, jolloin arki on vähemmän kuormittavaa ja haasteellisemmatkin elämänvaiheet helpompi kohdata.
Mihin sensomotorinen valmennus auttaa?
Sensomotorinen valmennus auttaa mm.
-Purkamaan sisäisiä rajoitteita ja kuormitusta
-Tunnistamaan itselle merkityksellisiä asioita
-Kirkastamaan suuntaa sekä muutostarpeita
-Vahvistamaan mielentaitoja sekä mielen joustavuutta
-Lisäämään läsnäoloa sekä kasvattamaan voimavaroja ja luottamusta kohdata myös haastavampia elämänjaksoja
-Ymmärtämään omaa yksilöllistä hermostoa ja sen vaikutuksia hyvinvointiin
-Poistamaan turhaa kuormitusta hermostosta sekä tasapainottamaan sitä
Hermosto pääosassa
Kaikki kehomme toiminta perustuu hermostoon. Hermosto kuljettaa aistitietoa kehosta aivoille. Aivot käsittelevät tämän tiedon ja lähettävä hermoston kautta tarvittavan informaation takaisin keholle. Tästä syytä on äärimmäisen tärkeää koko hyvinvointimme kannalta, että hermosto saa toimia ilman turhaa kuormitusta, vapaana ja tasapainoisena. Hermoston epätasapaino aktivoi sympaattista hermostoa, jolloin hermostomme on jatkuvassa puolustustilassa ja toimintamme on suoritushermoston varassa. Tällöin pelko- sekä huoliajatukset valtaavat helpommin mielen ja tunteiden säätelyn sekä palautumisen kanssa voi olla haasteita. Myös keskittymis- ja oppimishaasteet sekä stressiherkkyys voivat olla merkkejä epätasapainosta hermostossa. Tasapainoinen ja vapaasti toimiva hermosto on valtava voimavara ja se on tuki ihan kaikelle, niin ajattelulle, tunteille kuin toiminnallekin.
Mitä ovat primitiivirefleksit?
Tapaamisissa kartoitettavat primitiivirefleksit voivat olla yksi hermostoa turhaan kuormittava tekijä. Nämä refleksit, joita tarvitsemme vauvaiässä kasvuun ja kehitykseen, ovat voineet jäädä päälle tai syttyä uudelleen esimerkiksi jonkin henkisen tai fyysisen kuormituksen tai trauman seurauksena. Nämä päälle jääneet primitiivirefleksit eivät ole sairaus vaan toiminnallinen haitta, jotka turhaan kuormittavat hermostoa ja on mahdollista hoitaa ja saada näin sammumaan. Tasapainoinen ja vapaasti toimiva hermosto tarjoaa tuen niin keholle, mielelle kuin tunteillekin, jolloin sisäinen turvan tunne kasvaa ja läsnäolo, luottamus, energisyys sekä hyvä olo lisääntyy.
Sensomotorisen valmennuksen tapaamiset
Tapaamisissa hyödynnetään keskustelun lisäksi monipuolisesti erilaisia kognitiivisia ja kehollisia valmennusharjoituksia, sensomotorista työskentelyä, mielikuvaharjoittelua, tunnetyöskentelyä, NLP harjoituksia sekä erilaisia luovia työtapoja kuten kirjoittamista. Asioiden ymmärtäminen ja läpikäyminen puheen tasolla on tärkeää, mutta se ei aina pelkästään riitä muuttamaan syvään juurtuneita ajatuksia ja toimintatapoja ja tämän vuoksi kehollisuus ja hermosto sekä erilaiset harjoitteet ovat tärkeä osa valmennusta. Tapaamiset ja työskentelytavat rakentuvat aina yksilöllisesti asiakkaan tilanteesta, toiveista ja tavoitteista riippuen. Olemme erilaisia ja kaikki työkalut ja työskentelytavat eivät sovellu kaikille, joten tapaamisissa etsitään ja hyödynnetään yksilöllisesti kullekin asiakkaalle parhaiten toimivat tavat edetä. Aloituskäynti on aina pidempi, jolloin kartoitamme hermostosi sen hetkistä tilaa sekä elämäntilannettasi kokonaisvaltaisesti. Kartoitusten myötä teemme suunnitelman jatkosta.
Sensomotorinen valmennus on kokonaisvaltainen matka hermoston, kehon ja mielen parissa, jossa tapaamiskerrat ovat noin 3-4 viikon välein. Joskus voi olla, että jo muutama tapaaminen riittää ja joskus vaaditaan useampi käynti esimerkiksi refleksien hoitamisen vuoksi. Jos sinulla herää mitä tahansa kysyttävää tai et löydä kalenterista sopivaa aikaa, niin laitathan minulle viestiä matalalla kynnyksellä.
Aloituskäynti
Sensomotorisen valmennuksen aloituskäynti on aina pidempi, jolloin kartoitamme hermoston sen hetkistä tilaa sekä elämäntilannetta kokonaisvaltaisesti. Aloituskäynnin kartoituksiin sisältyy myös kehoa ja mieltä turhaan kuormittavien primitiivirefleksien eli kehon turhien liikemallien kartoittaminen. Alkukartoitusten pohjalta teemme yksilöllisen suunnitelman jatkosta ja pääsemme tarvittaessa aloittamaan myös refleksikuorman hoitamisen.
Jatkokäynti
Sensomotorisen valmennuksen jatkokäynti on tarkoitettu asiakkaille, jotka ovat jo käyneet aloituskäynnillä. Jatkokäynneillä seurataan kotiharjoittelun edistymistä sekä hoidetaan refleksikuormaa. Tapaamisissa hyödynnetään monenlaisia kognitiivisia- sekä kehollisia harjoitteita, joiden avulla tasapainotetaan kehon ja hermoston tilaa, vahvistetaan keho-mieli yhteyttä sekä lisätään mielen joustavuutta ja hyvinvointia. Tapaamisissa kartoitetaan myös sensoprofiili eli yksilölliset synnynnäiset vahvuudet, jotka mahdollistavat arjessa toimimisen mieltä ja kehoa vähemmän kuormittavalla tavalla.
Sensomotorinen valmentaja Tuire
Ymmärrys itseä kohtaan avaa tien tasapainoisempaan elämään. Kun läsnäolo, luottamus ja sisäinen turva kasvaa myös hyvä olo ja energisyys lisääntyy. Joskus matka itseen voi olla helpompaa, kun on joku, jonka kanssa jakaa ja peilata asioita. Tähän haluan valmennuksissani tarjota mahdollisuuden turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä.
Sensomotorinen valmennus hinta
Ensimmäinen käynti voi olla veloitukseton tutustumistapaaminen (30 min), jossa tarkoitus on selvittää haluatko aloittaa valmennukset valmentajan kanssa. Tutustumiskäynti ei sido valmennuksen aloitukseen. Sensomotorisen valmennukset tarkemmat hinnat löydät hinnastosivulta.
Miksi valita Con tèn sensomotorinen valmennus Helsingissä?
Rauhallinen ja viihtyisä tila – turvallinen ympäristö, jossa on helppo olla läsnä.
Ei pitkiä jonotusaikoja – heti vapaita aikoja.
Maksuton tutustumiskäynti – tutustu valmentajaan ja hänen työtapoihin ilman sitoutumista.
Ilta- ja viikonloppuajat – joustavat ajat kiireiseen arkeen.
Kätevä varauskalenteri - voitte itse varata teille sopivat terapia-ajat. Aikoja voi myös itse siirtää ja perua.
Tapaamisten määrä ja käyntikertojen väli sovitaan asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Meillä ei tarvitse sitoutua mihinkään tiettyyn käynti määrään.
Usein kysytyt kysymykset
-
Hermostomme kuljettaa aistitietoa kehon sisäisistä sekä ulkoisista olosuhteista aivoille, jotka käsittelevät tämän tiedon ja lähettävät tarvittavan informaation hermoston kautta takaisin keholle.
Sensomotoriset refleksit eli primitiiviset ja spastiset refleksit voivat tuottaa haasteita tähän toimintaan eli aiheuttaa hidasteita meidän kognitiiviselle, motoriselle sekä fyysiselle suorituskyvylle. Tarvitsemme näitä sensomotorisia refleksejä ensimmäisten elinvuosiemme aikana, jolloin ne ohjaavat meidän kasvua ja kehitystä syttymällä ja sammumalla vaiheittain. Joskus ne voivat kuitenkin jäädä päälle tai aktivoitua uudelleen jonkin henkisen tai fyysisen kuormituksen tai trauman seurauksena ja aiheuttaa näin epätasapainoa hermostossa. Tällainen epätasapainotila aktivoi sympaattista hermostoa eli taistele-pakene -tilaa ja kuormittaa näin turhaan sekä kehoa että mieltä.
Oireita voivat olla esimerkiksi
- stressiherkkyys
- mielen haasteet
- palautumis- ja unihaasteet
- tunteiden säätelyn vaikeudet, kuten räjähdysherkkyys
- oppimis- ja keskittymihaasteet
- tasapainohaasteet
- lihaskireys
- erilaiset kehon kiputilat
Sensocoaching tapaamisissa nämä refleksit on mahdollista kartoittaa ja hoitaa yksinkertaisilla toiminnallisilla harjoitteilla, jolloin hermostollasi on mahdollisuus toimia vapaana ja tasapainoisena ilman turhaa kuormitusta. Hermostoasi auttamalla lisäät energisyyttäsi, edistät palautumistasi sekä tuet kokonaisvaltaisesti kehosi ja mielesi hyvinvointia.
-
Joskus voi olla, että jo yksi tai kaksi tapaamista riittää ja joskus taas tarvitaan useampi käynti. Jos tapaamiskertoja on useampi, niin suositus on, että ne olisivat noin 2-3 viikon välein.
-
Sensomotorinen valmennus sopii oikein hyvin myös lapsille. Lasten hermosto kuormittuu aktiivisten refleksijäänteiden takia samalla tavoin, kun meidän aikuistenkin ja se voi näkyä lapsella esimerkiksi tarkkaavuusongelmina, aistiyliherkkyyksinä tai levottomuutena/yliaktiivisuutena.
Kouluikäisten kanssa toiminnalliset testit ja liikeharjoitteet onnistuvat jo oikein hyvin, jolloin hermostosta on mahdollista hoitaa refleksikuormaa jos kartoituksessa sellaisia nousee esille.
Kun toimitaan lasten hermoston parissa, on erityisen tärkeää huomioida aikuisten kannustava tuki sekä turvalliseksi ja paineettomaksi koettu työskentely.
-
Ylikuormittuneena toimimme pitkälti sympaattisen hermoston eli ns. suoritushermoston varassa, jolloin kehon ja mielen rauhoittuminen sekä palautuminen ovat haasteellisia. Sympaattinen hermosto ylläpitää taistele-pakene -tilaa, jonka tarkoituksena on auttaa meitä selviytymään stressitilassa.
Tällöin esimerkiksi
-> lihakset jännittyvät
-> verenpaine ja sydämen syke nousee
-> hengitys muuttuu pinnalliseksi ja nopeaksi
-> ruoansulatus hidastuu
-> stressihormoneja vapautuu
-> aistit yliherkistyvät
-> rationaalinen ajattelu on haastavaa, sillä keho ja mieli on virittäytynyt reaktiiviseen toimintaa.
Kun jokin elämän osa-alue erityisesti kuormittaa, on tärkeä pysähtyä pohtimaan itse juurisyyn lisäksi sitä, millaisin keinoin arkea on mahdollista rauhoittaa sekä miten edistää ja tukea palautumista.
Valmennuksessa voimme lähteä purkamaan hermostokuormaa refleksityöskentelyn avulla, sekä rauhoittamaan ja tasapainottamaan hermostoa aktivoimalla parasympaattista hermostoa ja erityisesti vagushermon ventraalista hermorataa, jonka aktivoitumisella on rauhoittava ja tyynnyttävä vaikutus ja joka edistää lepoa ja palautumista.
Kun valmennuksen myötä ymmärtää myös omia synnynnäisiä vahvuuksiaan sekä tunnistaa oman yksilöllisen hermostonsa tavat toimia ja palautua, saa työkaluja, miten ylikuormitusta on mahdollista helpottaa.
-
Sensomotoriseen valmennukseen usein tullaan juuri silloin, kun elämässä on jotain haasteita, johon kaipaa apua ja tukea. Kun hermosto on kuormittavan elämäntilanteen vuoksi ylivirittynyt, toimimme pitkälti suoritushermoston varassa ja sympaattinen hermosto( taistele-pakene -tila) on aktivoitunut. Tällöin voi olla haastavaa saada keho ja mieli rauhoittumaan edes hetkeksi.
Koska kaikkiin elämässä vastaan tuleviin haasteisiin emme aina voi vaikuttaa, niin valmennuksessa lähdemme liikkeelle siitä, mihin voimme vaikuttaa eli hermoston kuormituksen vähentämiseen esimerkiksi refleksityöskentelyn avulla sekä hermoston rauhoittamiseen ja tasapainottamiseen, jolloin parasympaattinen hermosto saadaan aktivoitumaan.
Koemme jokainen hyvin yksilöllisesti elämässä vastaan tulevat haasteet ja kuormituksen. Itsensä kuunteleminen ja omien tuntemusten äärelle pysähtyminen on aina tärkeää ja erityisen tärkeää se on silloin, kun elämässä on paljon kuormitusta. Myös valmennuksen aloittamisen suhteen kannattaa siis kuunnella, mikä se oma sisäinen tunne asian suhteen on ja luottaa siihen.